افغانستان به دست طالبان افتاد
خبری کوتاه ولی شوکهکننده؛ افغانستان به دست طالبان افتاد.
…آیا واقعا این اخبار قرن ۲۱ است یا کابوسی که اگر بیدار شویم تمام میشود؟
اما واقعیت همین است که افغانستان باز بعد از ۲۰ سال دوباره به دست طالبان افتاده و آنچه تصاویر منتشرشده و رفتار مردم افغانستان نشان میدهد، گرد وحشت تکرار تاریخ بر سراسر کشور نشسته است؛
وحشتی که حتی مردانی را برای فرار از خشونت طالب بر بالهای هواپیمای آمریکایی آویزانکرد و تصویری دلخراش از مرگ را خلق کردند.
وحشتی که مهر مادرانی را برای نجات جان طفلشان به آنجا رساند که جگرگوشه را برای ادامه حیات به آغوش سرباز آمریکایی سپردند .
آمریکا بعد از گذشت ۲۰ سال حضور نظامی در افغانستان و صرف نزدیک به ۲ هزار میلیارد دلار ، آخرین سربازان اش را با شتاب از افغانستان خارج کرد.
آنها می گویند میلیاردها دلار برای دمکراسی و ارتش مدرن افغانستان هزینه کرده اند؛ ارتشی که نتوانست از کشور محافظت کند و در طول دو هفته طالبان همه شهرها را گرفتند و خیلی زود هرات و کابل سقوط کردند .
حالا مردم افغانستان ، با شرایط جدید پیش آمده، می پرسند نتیجه این همه کشتار، ویرانی و هزینه چه شد؟
باز اسیر افکار خانمانسوز طالبان شدند .
ولی در این میان طالبان میگویند عوض شدهاند و حتی به زنان اجازه اشتغال و تحصیل خواهند داد.
شاید عدهای بگویند قضاوت درباره طالبان قرن ۲۱ زودهنگام است اما طی هفتههای اخیر چند تصویر و خبر باعث تداوم بدبینی به این گروه شده است.
روزهای اولی در برخی ولایتهای افغانستان طالبان اطلاعیه منتشر کردند که زنان را ملزم به پوشیدن برقع و حضور در شهر با محارم میدانست و در همین روزها این خبر نیز که طالبان خانه به خانه میگردد و دخترهای بالای دوازده سال را برای ازدواج با اعضای خود میبرد، منتشر می شود و این پارادوکسی است از جنس افراطی گری دینی و مذهبی ، که تغییر نخواهد کرد.
برخی براین باورند که خاورمیانه محکوم به تکرار تاریخ است. افغانستان هم به همین منوال وتا زمانی که گروه های رادیکالی حمایتهای کلان مالی داشته باشند تاریخ این ظلمها و کشتارها ادامه دارد.
نقش مردم بومی، خصلتها و عادات و رویکردهای آنان، به عنوان اصلیترین نیروی تأثیرگذار در هر تحول سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و نظامی در منطقه رنگ باخته و افغانستان تبدیل به دره حادثه خیز جهان شده ، این روزها طالب و داعش هر دو کمر به نابودی هم بسته اند و افغانستان میدان نبرد شان شده ، اخبار تلخ و تکان دهنده مصداق روشنی است که دولتها و …
… سرنوشت همسایه های رنج کشیده مان ، عراق و افغانستان نشویم.
اشاره و تأکید بایدن در این سخنرانی تاریخی، میتواند برای کل مردم خاورمیانه عبرتآموز و روشنگر باشد.
بایدن گفت : مأموریت نظامیان امریکایی در اشغال افغانستان، سرکوب القاعده و دور کردن خطر تروریسم از ایالات متحده بوده است.
از این رو امریکائیان هیچ مأموریت یا وظیفهای دیگری برای «ملت- دولت » سازی در افغانستان نداشته و نخواهند داشت.
بایدن به صراحت همه ادعاهای نمایشی گذشته دولتمردان امریکایی را کنار گذاشت و تاکید کرد که منافع امنیتی امریکا در اولویت هراقدام این کشور در افغانستان – و بیتردید در هر نقطه از جهان و به ویژه خاورمیانه – است.
بایدن ناکامی دولت قانونی در افغانستان را مربوط به فساد دولتمردان این کشور و بیعملی مردم افغانستان در مبارزه با فساد و در این حال ناتوانی آنان در ایجاد توافق میان یکدیگر خواند. او گفت که نمیتواند با سربازان امریکایی از مردمی دفاع کند که خود حاضر نیستند برای حقوق خود وارد کارزار شوند.
در حالی که این سخنان گزنده بایدن بر روح و جان افغانها زخم خواهد زد که در طول تاریخ از جان مایه گذاشته بودند ولی دست امپریالیست و تفکر افراطگرایانه دینی و مذهبی همراه شد تا ویرانی چند ساله نمادهای تاریخی و فرهنگی و دفن غنای ادبی و ترانه ها و ساز و نواهای افغان که ریشه در آداب ورسوم قومیتی داشت ، این سرنوشت شوم به راحتی برای ایران هم قابل تصور است.